Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


                         öröklödött tulajdonságok

Amikor egy jó természetű mént választunk ki, felesleges aggódnunk a leendő csikó természetéért.A jó természetugyan ugy öröklődik mint a szép fej.De természetesen ez nem látszik azonnal......

egy adag ketőnek!

Egy vemhes kanca kettő helyett eszik!Az első hónapokbanmég nem kell ezzel számolni:az adagja elég mindketőjüknek.Még a kiscsikónak is, aki folyamatosannő! A vemhességi idő felétól már több vitaminra van szüksége a kancának... Ahhoz, hogy a kiscsikó szívós legyen,az anyának értékesebb, több vitamint tartalmazó táplálékot kell adni.

tilos a lovaglás

Miért nem lehet egy vemhes kancát lovagolni az első hónapokban? Azért hogy ne fárasszuk ki, megőrizze az erejét  és az energiáját a kiscsikónak! A természetben is szabadonél az ellés pillanatáig.... nem lovagol rajta senki

"szülőszoba" sok szalmával

Az ellés a réten történik. Amikor a ló szabadon él. De egy szalmával teli box kényelmesebb.Figyelembe kell venni természetesen a box mérete.Egy átlagos termetű kanca számára egy 4x4 méteres az ideális.

ellésre utaló jelek

Külömböző jelek utalnak a csikó születésére.Legelőször a tőgy jelentősen meg duzzad;majd megindul a tej elválasztás;a farok felemelkedik;a far lesüllyed;a farok ujból felemelkedik;a vállainál erősen izzad;lefekszik(vag a lábait széttéve állva marad)...De első és utolsó jelek között több nap is eltelhet!Néha viszont nem mutat semmit..Így micsoda meglepetés egyik reggel felfedezni melete az újszülött lovat!

 

most pedig itt van pár kép:Kép

 

 

 

 

Kép 

 

 

 

 

Kép 

 

 

 

 

Kép 

 

 

 

 

 

Kép

 
 

 

Profilkép


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>